Hopp til innholdet

Få verdifull kunnskap om behandling av kvinner i overgangsalder 

Hele 30 prosent av kvinner i overgangsalder får betydelige helseplager. På Fysioterapikongressen 13. – 15. mars lærer du mer om hvordan du som fysioterapeut kan hjelpe dem. 

 

Det er faggruppene Arbeids- og folkehelse og Kvinnehelse som sammen har bidratt til programposten “Kvinnehelse i arbeidslivet – forebygging av fravær og frafall”. 

– Vi ønsker å belyse utfordringer innen kvinnehelse generelt og utfordringer kvinner har i overgangsalder spesielt. Det fordi temaet er underkommunisert i helsetjenesten og fordi vi fysioterapeuter har inngående kunnskap som kan være til stor nytte og hjelp for kvinner som sliter, sier Carolina Lybäck-Forsbacka. 

Hun er leder i faggruppen for Arbeids- og folkehelse i Norsk Fysioterapeutforbund og vil selv være til stede på Fysioterapikongressen. 

Verdifull kunnskap 

Lybäck-Forsbacka og Irene Charlotte Fjell Kjønnerød – som også er med i faggruppen – mener temaet bør være av stor interesse for alle fysioterapeuter, og spesielt fysioterapeuter som behandler og følger opp voksne kvinner i arbeidslivet. 

– Vi vet at kvinner i overgangsalder kan ha spesifikke utfordringer som gjør at arbeidsevnen reduseres for eksempel i perioder. Flere kvinner lider i stillhet og mange velger å jobbe redusert. Med vår kunnskap, kan vi hjelpe kvinnene til å ha et verdifullt arbeidsliv også når de er i overgangsalderen, sier Kjønnerød. 

Hun tenker blant annet på at fysioterapeuter kan gi gode råd om belastningsstyring; at kvinnene bør ta mikropauser og porsjonere ressursene sine. 

– Økt kunnskap hos oss fysioterapeuter overføres til pasientene slik at de forstår plagene bedre og dermed kan håndtere dem bedre, sier Kjønnerød. 

Om sesjonen 

Sesjonen belyser hvordan overgangsalder påvirker sykefravær og tilbaketrekning fra arbeidslivet. I tillegg fokuseres det på hvordan fysioterapeuter kan møte kvinnene. 

Det er Silje Mæland og Kjartan Vibe Fersum som er foredragsholdere. Mæland er professor på Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen, mens Fersum er førsteamanuensis ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin i Bergen. 

Foreleserne er tilknyttet prosjektet “KLAR – Kvinnehelse, overgangsalder og arbeidsliv”. Prosjektet har til hensikt å økte kunnskapen om overgangsalderen, spesielt i relasjon til arbeidsdeltakelse og sykefravær. 

 

Dette vil du sitte igjen med etter sesjonen 

  • Kunnskap om hva overgangsalder er og hvordan det påvirker arbeidsdeltakelsen 

  • Kunnskap om prosjektet KLAR 

  • Kunnskap om hvordan fysioterapeuter kan møte kvinner som sliter med plager relatert til overgangsalder

  •  

Fakta om overgangsalder for kvinner 

  • Hvert år går 27 500 norske kvinner i overgangsalder. 30 prosent av dem får betydelige helseplager 

  • Plagene blir ofte definert som uspesifikke, men bidrar til redusert livskvalitet og fravær fra jobb samt uførepensjon 

  • Taushet og stigma om kvinners overgangsalder skaper et betydelig kunnskapshull for kvinnene som rammes, for helseprofesjoner og norsk arbeidsliv