Billedtekst: Kirsti Riiser er med i panelet som skal diskutere helsekompetansen blant unge. Foto: Sonja Balci.
Daglig bombarderes barn og unge med store mengder helseinformasjon som ikke nødvendigvis stemmer. På Fysioterapikongressen tar vi debatten om hvordan fysioterapeuter og manuellterapeuter kan bidra til økt helsekompetanse blant unge.
– God helsekompetanse er viktig både for å navigere i strømmen av informasjon og for å vite hvor man skal henvende seg når det gjør vondt i nakken eller man har blitt skadet på trening. Jeg mener derfor det er viktig og nødvendig at vår profesjon gjør vårt til å øke helsekompetansen blant unge, sier Kirsti Riiser.
Hun er professor ved OsloMet og seniorforsker i nasjonalt kompetansemiljø for helsestasjons- og skolehelsetjenesten (NASKO) ved Folkehelseinstituttet. Riiser sitt primære forskningsfelt er helsekompetanse hos barn,unge og foreldre.
Hun mener fysioterapeuter er forpliktet – som helsepersonell og en del av den offentlige helsetjenesten – til å fremme helsekompetanse blant barn og unge.
– Det er også viktig at vi bruker vår stemme slik at andre aktører uten helsefaglig bakgrunn får en motstemme blant annet i sosiale medier, sier Kirsti Riiser.
Hun er en av tre deltakere i paneldebatten “Helsekompetanse blant unge med smerteproblematikk – hvor er fysioterapeutene” som Norsk Fysioterapeutforbund arrangerer på Fysioterapikongressen 13. Mars.
– Helsekompetanse handler om ferdigheter til å finner, forstå, vurdere og anvende helseinformasjon samt å navigere i helsetjenestene. Dette er særdeles viktige ferdigheter å ha for alle, og også unge, sier Riiser.
Skolen
Hun mener at skolen er den viktigste arenaen for å øke barn og unges helsekompetanse blant annet fordi de her lærer å kritisk vurdere tekst og kilder. Sammen med skolen har skolehelsetjenesten ansvar for å øke elevers helsekunnskap og ferdigheter som kreves for å ta gode helsevalg.
I tillegg mener hun alle som tilbyr helsetjenester, også fysioterapeuter, har ansvar for at kvalitetssikret helseinformasjon er tilgjengelig og forståelig.
Ikke minst mener hun fysioterapeuter må være bevisst hva de sier til unge og hvordan de snakker.
– Hva og hvordan vi kommuniserer skriftlig og muntlig har stor betydning for hvordan informasjonen mottas. I tillegg må vi sørge for at budskapet er forstått, for eksempel gjennom å be ungdommen – med egne ord – gjenta det du har sagt, sier Riiser.
Om debatten
På Fysioterapikongressen stiller hun til debatt sammen med Tale Maria Krohn Engvik, kjent som “Helsesista” i sosiale medier og Snorre Hjartnes, leder av Nyutdannede fysioterapeuter (NUF) i Norsk Fysioterapeutforbund.
Debatten går av stabelen på Fysioterapikongressens åpningsdag, 13. mars klokken 11:20.